Zelf je bloeddruk meten – de voordelen

bloeddrukWanneer je je bloeddruk constant zou meten kom je er achter dat je bloeddruk gedurende de dag nogal varieert. Dit is normaal. Om een betrouwbare indruk van de bloeddruk te krijgen moet deze op verschillende momenten gedurende een langere periode worden gemeten. Bijvoorbeeld eens per twee weken en dan een keer of vier. Hiermee krijg je een betrouwbaarder beeld van je bloeddruk. Het kan namelijk voorkomen dat je bloeddruk door stressvolle omstandigheden tijdelijk hoog is, maar dat deze een of twee weken later weer is gezakt. Zelf je bloeddruk meten is een handige manier om meer inzicht te krijgen in je bloeddruk en de factoren die daar invloed op hebben.

Zelf meten heeft voordelen

Zelf je bloeddruk meten heeft een aantal voordelen. Ten eerste heb je geen last van de zogenaamde “witte jassen hypertensie”, een aantal mensen krijgt namelijk spontaan een hogere bloeddruk bij het zien van een dokter (witte jas). Ook kunnen de metingen die je gedaan hebt bruikbaar zijn voor de behandelend arts. Tenslotte kun je zelf ook het effect meten van je gewoontes en gedrag op je bloeddruk.

Bloeddrukmeter

Wil je een bloeddrukmeter aanschaffen, kies dan voor een bloeddrukmeter die de bloeddruk meet bij de bovenarm, ter hoogte van het hart. Bloeddrukmeters die meten bij de pols of aan de vinger zijn minder nauwkeurig. Leg bij het meten je arm ontspannen op tafel. Noteer je bloeddruk en meet op verschillende momenten van de dag.

Hoe vaak meten?

Wanneer je een constant verhoogde bloeddruk hebt is het verstandig hiervoor contact op te nemen met je huisarts. Met hem/haar kun je bespreken hoe vaak je het beste je bloeddruk thuis kunt meten. Heb je eenmaal een normale bloeddruk, dan is het niet nodig om vaker dan eens per maand te meten. Sommige mensen kunnen zenuwachtig worden bij het idee dat hun bloeddrukwaarden wel eens te hoog zou kunnen zijn. Als oplossing hieroor kun je eerst een paar dagen je bloeddruk meten zonder dat je op het display kijkt. Koppel het meten aan iets leuks, het eten van iets lekkers of het luisteren naar fijne muziek. Op die manier gaat de spanning er wat af en word je niet meer zenuwachtig van het bloeddruk meten.


One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.