Simpele sporttips om je bloeddruk te verlagen

wandelenEen lang en gelukkig leven is het hoogst haalbare. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt natuurlijk wel je best doen om op zijn minst zo lang mogelijk te leven!

Door gezond te leven zal je je waarschijnlijk ook al meteen een stuk gelukkiger voelen. Niet voor niets tonen onderzoeken keer op keer aan dat gezonde en sportieve mensen een stuk gelukkiger zijn dan mensen die niet sporten of andere activiteiten ondernemen voor een gezonde levensstijl.

Sportschool geen vereiste

Iemand die veel sport of aan lichaamsbeweging doet, zal bijna in alle gevallen een stuk gezonder zijn dan iemand die met name op zijn of haar luie stoel de dagen doorbrengt. Iemand die weinig sport, is dan ook veel eerder vatbaar voor een te hoge bloeddruk. Iedereen weet natuurlijk dat een te hoge bloeddruk geen goed teken is. Door te sporten kan je een te hoge bloeddruk simpel tegengaan. Je hoeft zelfs niet eens per se naar de sportschool te gaan of een personal trainer in te huren. Iedereen kan sporten. Thuis of buiten in het bos.

Sporttips

Wil jij af van een te hoge bloeddruk of wil je voorkomen dat je in de toekomst met een te hoge bloeddruk te kampen krijgt? Volg dan deze simpele sporttips om jouw bloeddruk weer op een beter peil te krijgen.

Hardlopen

Naar een sportschool is niet voor iedereen weggelegd. Dat kan zijn door de sfeer in een sportschool, het prijskaartje of de afstand. Een sportschool kan al gauw tijdverslindend zijn. Dat geldt natuurlijk niet voor hardlopen. Trek je renschoenen aan en loop de deur uit. Ga niet meteen te snel, te ver of te hard. Volg specifieke hardloopschema’s. Loop een minuut hard, wandel een minuut en doe dit een tiental minuten. De volgende keer kan je 2 minuten hardlopen om daarna een minuut rust te pakken door rustig door te stappen. Voor je het weet ren je vijf kilometer in een half uur tijd. Maar: neem je tijd en bouw het op.

Zwemmen

Hardlopen toch niets voor jou? Ga dan zwemmen. Met zwemmen train je al je spieren. Je beenspieren, armspieren, borstspieren, rugspieren; alles. Dat maakt zwemmen dan ook tot de favoriete cardio-oefening voor velen die in een race tegen de gewichtsschaal verwikkeld zijn. Maar het is natuurlijk ook ideaal als je een hoge bloeddruk hebt. In het begin zullen twintig baantjes zwemmen in een vijfentwintig meter bad al genoeg zijn. Ook dit zal je op moeten bouwen.

Thuis sporten

Liever helemaal de deur niet uit? Koop dan een crosstrainer of een fiets die je thuis kunt gebruiken. Met name voor mensen die het druk hebben of niets hebben met sporten, maar wel wat aan hun gezond willen doen, zal dit de ideale oplossing zijn. Ondertussen kan je namelijk tv-kijken, lezen of muziek luisteren. Vanuit de gemakken van je eigen huis sporten, klinkt zo verkeerd nog niet.

Een half uur per dag

Sporten heeft een bloeddrukverlagend effect. Sport daarom voldoende om van een te hoge bloeddruk af te komen. Een half uur per dag actief sporten is vaak al genoeg. Zelfs een fikse wandeling naar de supermarkt kan al genoeg zijn. Pak niet de auto, maar de benenwagen voor simpele klusjes op wandelafstand. Of ga hardlopen, koop een crosstrainer of ga zwemmen. Beweeg. Je zult niet alleen afvallen, maar ook je bloeddruk zal afnemen.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.