Oorzaken van een hoge bloeddruk

bloeddrukHet kan voorkomen dat je je hele leven hebt geleefd als een monnik. Je hebt nooit gerookt, nog nooit een druppel alcohol gedronken, drinkt zelfs geen koffie. Wel sport je drie keer per week, eet je iedere dag voldoende fruit en groente en eet je voor de rest gebalanceerd en gezond. En toch.. En toch heb je een te hoge bloeddruk. Dat is onwijs vervelend. Je hebt immers alles gedaan om het te voorkomen. Je hebt zo gezond mogelijk geleefd. Bepaalde dingen afgezworen. Dus wat veroorzaakt een hoge bloeddruk nou eigenlijk?

Redenen voor een hoge bloeddruk

In negen van de tien gevallen is er geen lichamelijke ziekte vooraf gegaan aan een te hoge bloeddruk. Slechts in één op de tien gevallen kan je de vinger dan ook op de zere plek leggen. Dat betekent dat in negen op de tien gevallen een hoge bloeddruk rauw op iemands dak valt. Zonder aantoonbare reden. Al zijn er natuurlijk altijd redenen te bedenken. Behalve de liefde voor zout (natrium). Of wellicht zit je vaak op de vrijdagmiddagborrel aan een biertje of een wijntje. Wellicht rook je. Allemaal zaken die kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. Maar zoals hierboven al beschreven, je kunt ook alles ‘goed’ hebben gedaan en alsnog een hoge bloeddruk hebben.

Alcohol en roken hebben een slechte invloed op je gezondheid. Ook op je bloeddruk. Maar ook slecht eten en weinig lichaamsbeweging hebben een slechte invloed. Daarnaast dien je echter ook rekening te houden met andere zaken.

Erfelijkheid

In bepaalde families komt een hogere bloeddruk vaak voor. Het is dan erfelijk. Dat is erg vervelend en je kunt er weinig aan doen. Maar in plaats van te denken ‘ach, het zit in de familie’ kan je beter vol aan de bank om een hoge bloeddruk tegen te gaan. Door bepaalde zaken te laten als hevige alcoholconsumptie en roken. En bepaalde dingen juist wel te doen zoals sporten en voldoende fruit en groente eten. Op die manier kan je je achteraf nooit voor het hoofd slaan.

Ouderdom

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op een hoge bloeddruk. Dat is een voldongen feit. Maar wist je ook dat de kans op een hoge bloeddruk op hogere leeftijd groter is wanneer je een hogere bloeddruk had op jongere leeftijd? Dat wil zeggen: als je vroeger als een God in Frankrijk hebt geleefd, is de kans groter dat je op latere leeftijd de rekening gepresenteerd krijgt. Ook jonge mensen moeten nu dus al oppassen. Al is het maar omwille de toekomst.

Overgang

Gek genoeg is de kans op een hoge bloeddruk bij mannen tot hun vijfenvijftigste groter dan bij vrouwen. Na deze grens is de kans bij vrouwen echter groter. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de overgang. Vrouwen hebben tot de overgang een bescherming tegen een hoge bloeddruk. Na de overgang is dat schild weg. Waarschijnlijk heeft dat te maken met oestrogenen.

Het kans soms heel oneerlijk zijn. Iemand die altijd gezond heeft geleefd, kan zomaar te maken krijgen met een hoge bloeddruk en iemand die rookt en drinkt niet. Soms zit het simpelweg in de familie. Zit dan niet bij de pakken neer, maar probeer alles te doen om een hoge bloeddruk te verlagen of te voorkomen.


8 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.