Ontspanningstechnieken om een hoge bloeddruk te verlagen

relaxEen hoge bloeddruk is vervelend, maar betekent niet automatisch je dood. Het is een risicofactor, maar geen dodelijke ziekte.

Het betekent wel dat je bij alles wat je doet rekening dient te houden met je bloeddruk. Dat kan op den duur natuurlijk erg vervelend worden en op je zenuwen gaan werken. Misschien wilde je altijd nog die ene berg beklimmen of parachutespringen.

Met een verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kunnen die dingen vaak niet meer. Maar dat betekent niet dat je meteen je dromen moet opgeven. Er zijn namelijk wel degelijk ontspanningsmethodes waardoor je je bloeddruk omlaag kunt brengen. Misschien dat je onbereikbaar geachte droom toch nog werkelijkheid kan worden..

Thuis toepasbaar

Er bestaan therapieën waar ontspanningstechnieken worden toegepast. Je dient dan minimaal drie keer en het liefst tien keer langs te komen bij een therapeut/trainer. Kostenplaatje: zo’n 60 euro per sessie. Dat loopt natuurlijk al snel in de cijfers. Gelukkig hoef je geen grof geld uit te geven om de ontspanningstechnieken toch te kunnen doen. In dit artikel wordt helder en simpel uitgelegd welke ontspanningsoefeningen er voor handen zijn. Pas degenen waarvan jij vindt dat ze bij je passen vervolgens toe. Gewoon vanuit de gemakken van je eigen huis.

Ontspanningsoefeningen

Negatieve gevoelens zorgen voor bepaalde kwalen waar een dokter vaak niets mee kan. Termen als stress worden wel gezien als een kwaal, maar zijn nog steeds ongrijpbaar. Natuurlijk kan je medicijnen slikken, maar vaak werkt het niet. Veel beter is het vaak om je geest helemaal leeg te maken. Alleen.. hoe doe je dat? Hoe schakel je negatieve gevoelens uit zodat een hoge bloeddruk lager wordt en stress als sneeuw voor de zon verdwijnt?

Ademhaling

Het klinkt zo simpel. Zweverig zelfs. Maar een goede ademhaling is wel degelijk van groot belang. Sommige mensen ademen al tijden niet goed waardoor ze soms het gevoel hebben dat ze stikken. Sluit je ogen en haal diep adem door je neus, adem vervolgens uit via je mond. Pas deze simpele techniek toe wanneer je voelt dat negatieve gevoelens de overhand nemen. Met een goede ademhaling krijg je positieve energie binnen en blaas je afvalstoffen het luchtledige in.

Wat past het beste bij jou

Ontspanningsoefeningen kan voor iedereen anders zijn. Beter dan te horen wat bij een ander werkt, is dan ook uit te vinden wat bij joú werkt! Ben jij een enorme muziekliefhebber? Luister dan naar je favoriete muziek uit een hoofdtelefoon. Natuurlijk zonder de volume volledig open te draaien. Luister op een laag geluidsniveau naar je muziek. Of ga jij liever wandelen om je gedachten leeg te maken? Maak dan een mooie wandeling door het bos of door de stad. Je krijgt dan ook meteen de broodnodige beweging. Maar vergeet niet: ontspanning is iets heel anders dan inspanning. Het doel is dan ook om te ontspannen en niet om in te spannen.

Zoek je eigen ontspanning

Een goede ontspanningstechniek verschilt per persoon. Zoek uit waardoor jij volledig tot rust komt. Dit kan zijn met muziek, een wandeling of een goed boek. Let wel te allen tijde op je ademhaling. Met name de buikademhaling is een prettige techniek. Door te ontspannen zal je bloeddruk omlaag gaan. Niet alleen tijdelijk, maar vaak ook op lange termijn.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.