4 kruiden met een bloeddrukverlagende werking

kaneelVoor hoge bloeddruk zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, ook zijn de oorzaken niet altijd even duidelijk. Meestal wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt door een combinatie van stress, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, roken en het gebruik van alcohol.

Hiernaast kan erfelijke aanleg ook een grote rol spelen. Dus ook al leef je gezond, dan nog kun je te maken krijgen met een hoge bloeddruk.

Zonder medicijnen

Hoge bloedddruk is geen ziekte op zich, maar wel een risicofactor. De meeste artsen zullen je dan ook bloeddrukverlagende medicatie willen voorschrijven. Het nadeel van bloeddrukverlagende medicijnen is dat ze nogal eens wat bijwerkingen veroorzaken. Dit is ook de reden waarom veel mensen op zoek zijn naar medicijnvrije manieren om de bloeddruk te verlagen.

En het goede nieuws is: die zijn er! Van onderstaande 4 voedingsmiddelen is bewezen dat ze een bloeddrukverlagende werking hebben.

Vier natuurlijke bloeddrukverlagende middelen

(zie bronvermeldingen onderaan dit artikel):

  1. Knoflook – Al in 1993 werd ontdekt dat knoflook een bloeddrukverlagend effect heeft, zonder bijwerkingen. Knoflook kun je verwerken in gerechten, maar er zijn ook knoflookcapsules verkrijgbaar.
  2. Kardemom – Uit een onderzoek in 2009 bleek dat het toedienen van 3 gram kardemompoeder een bloeddrukverlagend effect had, zonder bijwerkingen. Kardemom is familie van gember. Je kunt zaaddozen kopen en het wordt ook in poedervorm verkocht.
  3. Uien – Uien bevatten de stof Quercetine (behoort tot de flavono├»den), welke ook bloeddrukverlagend werkt. Overigens komt deze stof ook voor in appels en bessen.
  4. Kaneel – Bij mensen met diabetes type 2 blijkt kaneel niet alleen de bloeddruk te verlagen, maar ook de “langdurige” bloedsuikerspiegel (HbA1c).

Begin vandaag nog!

Hoewel hoge bloeddruk op zich meestal geen klachten veroorzaakt zorgt het er toch voor dat je op de lange duur meer risico loopt op een aantal serieuze gezondheidsproblemen. Bovenstaande vier voedingsmiddelen zijn goed verkrijgbaar en makkelijk in diverse maaltijden te verwerken. Waarom probeer je het niet eens uit? De kans is groot dat deze voedingsmiddelen ook een positief effect hebben op jouw bloeddruk!

Let op

Gebruik je al bloeddrukverlagende medicijnen? Overleg je plannen dan eerst met je arts. Je wilt ook niet ineens te kampen krijgen met een te lage bloeddruk. Veel succes!

Bronvermeldingen:

  1. Pharmacotherapy. 1993 Jul-Aug;13(4):406-7
  2. Indian J Biochem Biophys. 2009 Dec;46(6):503-6
  3. The Journal of Nutrition
  4. NYU Langone Medical Center

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.